Maria Walters Lang zult u wonen

Verbouwen als zelfredzame burger: waar begin je?

309 212 admin

Een nieuw huis is hét moment om alles in één keer goed te doen. Maar hoe doe je dat? Ik weet waar je zoal aan kunt denken. Toch belde ik tijdens de verbouwing van ons eigen huis de afgelopen maanden regelmatig met collega Hans Engelbertink van Lang zult u wonen. Met steeds die ene vraag: hoe zat het ook alweer?

De juiste draairichting van een deur
Want, hoe zat het ook alweer als ik later met een rollator naar het toilet wil, wat is dan de juiste draairichting van een wc-deur? Was dat nou links of rechts? Wat is de beste opstelling van een wasmachine, zodat-ie niet te hoog en niet te laag staat? Hans weet dat soort dingen als adviseur levensloopbestendig wonen en het is fantastisch om tientallen jaren vooruit te kunnen denken met zijn tips. Ik wens eigenlijk iedereen z’n eigen Hans toe. Iemand die je begeleidt bij het maken van de juiste keuzes om je huis zo comfortabel, slim en praktisch mogelijk in te richten.

Niet alleen voor later, ook voor nu
Niet alleen voor later trouwens, ook voor nu. Een wasmachine op de juiste hoogte plaatsen, anti-sliptegels, een kraan naast de douche. Dat zijn geen dingen die leeftijdsgebonden zijn. Ook als je kleine kinderen hebt, kan het heel handig zijn dat je een douche hebt met een kraan ernaast: dat scheelt een natte mouw iedere keer dat je je kinderen onder de douche zet. En waarom zou je eigenlijk zo onhandig bukken voor de wasmachine? Of het risico lopen dat je uitglijdt?

Loze leidingen, een kleine moeite
Een verbouwing is een logisch moment om over dit soort praktische zaken na te denken. Zeker nu de overheid van ons vraagt om zelfredzame en anticiperende burgers te zijn. In de ogen van de overheid ben ik ongetwijfeld een voorbeeldig burger. In ons nieuwe huis is nu alles gelijkvloers, de badkamer heeft een inloopdouche, zonder douchebak uiteraard en ik heb zelfs loze leidingen aangelegd voor domotica. Ik weet niet of het echt belangrijk is om straks de gordijnen of deuren op afstand te kunnen openen. Misschien draaf ik wel door. Maar als je toch bezig bent met verbouwen is het aanleggen van een paar lege leidingen een kleine moeite.

Hoe gaan we dat organiseren?
Ik heb er kortom lustig op los geanticipeerd in mijn nieuwe huis. Mijn voorbeeldigheid dank ik aan een stukje beroepsdeformatie. En aan Hans natuurlijk. Want met Lang zult u wonen zijn we dag in dag uit bezig om burgers, overheden, corporaties, vrijwilligers en bedrijven te informeren over de mogelijkheden van langer zelfstandig thuis wonen. We verdiepen ons in de maatschappelijke trends, kennen de cijfers, onderzoeken mogelijkheden en kansen en delen onze kennis en praktische tips met wie het maar wil horen. Dat is nodig. Meer dan ooit. Onze overheid wil dat we zo lang mogelijk thuis blijven wonen. We willen dat zelf ook. De vraag is: hoe gaan we dat met z’n allen organiseren?

Van tehuis naar thuis
Uit het onlangs verschenen rapport in opdracht van de overheid werd maar weer eens duidelijk dat we als burgers graag de regie houden, maar dat we die regie nog niet nemen. Van tehuis naar thuis, heet dat rapport. Een treffende titel voor de verandering waar we al jaren middenin zitten. We zullen meer en langer voor onszelf moeten zorgen. Maar inwoners realiseren zich hun nieuwe verantwoordelijkheid nog onvoldoende. Financieren en organiseren zijn twee werkwoorden die vaak genoemd worden als het om langer thuis wonen en zelfredzaamheid gaat. U moet het met andere woorden dus allemaal zelf gaan regelen en betalen. Zoals u nu al zelf het traphekje koopt voor de veiligheid van uw kinderen of kleinkinderen, zo zult u straks ook uw eigen traplift moeten aanschaffen. Dat zijn we niet gewend.

Regie voeren is het kunnen maken van keuzes
Bij Lang zult u wonen krijgen we van onze bezoekers dan ook vaak vragen die juist over die twee dingen gaan: hoe moeten we dat betalen en waar beginnen we? Regie voeren is het kunnen maken van keuzes en keuzes maken kan alleen met goede informatie. Met Lang zult u wonen verzamelen we die informatie zodat u precies weet wat er mogelijk is. En weet u het even niet? Of denkt u: hoe zat het ook alweer? Op www.samenwerken.langzultuwonen.nl vindt u veel informatie. En daar mag u het ook gewoon aan Hans vragen.

Maria Walters (1968) richtte in 2012 Lang zult u wonen op. Hiermee probeert ze woningeigenaren te motiveren op tijd hun woning aan te passen met het oog op het ouder worden. Maria Walters studeerde Bestuurskunde aan de Universiteit Twente en werkte ondermeer als onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn en bij zorginstelling Carint. Haar uitdaging ligt in het zoeken naar nieuwe combinaties van wonen, zorg en diensten.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy