Henk ter Burg: “Ons huis moet op een Tesla gaan lijken”

800 533

Een elektrische auto als de Tesla is energiezuinig en voorzien van gadgets die alles makkelijker én veiliger maken voor de bestuurder. Henk ter Burg, zorgspecialist bij de Technische Unie, zou al die functies graag willen overhevelen naar onze woningen. “Maak van je huis een Tesla”, is zijn advies. “We moeten het normaal gaan vinden dat onze woning ons helpt om dingen veiliger en comfortabeler te maken.”

Veiligheid en gemak

Henk ter Burg laat in presentaties graag een foto zien van de Tesla. “Kijk eens naar deze auto, zeg ik dan. Hij gaat automatisch op slot, hij gaat automatisch open, als ik tegen een boom rijd, komt er een ballon uit. Zelfs passagiers hebben beugels om zich aan vast te houden. Als het donker wordt gaan automatisch de lampen aan.”

Duizenden euro’s voor extra veiligheid en gemak

Al deze toeters en bellen zijn volgens Henk ter Burg voor liefhebbers een reden om duizenden euro’s extra uit te geven aan een auto. Maar als we naar onze eigen woning kijken is het allesbehalve hip om geld uit te geven aan dit soort vernuft voor extra veiligheid, comfort en gemak. “We moeten veel meer voorbeelden laten zien aan mensen van techniek die huizen duurzamer, slimmer en comfortabeler maken”, zegt Ter Burg.

Combineer verduurzamen

Als iets mooi samenkomt in de Tesla is het de combinatie tussen duurzaamheid en veiligheid. “Verduurzamen is nu echt iets wat in een stroomversnelling raakt, we moeten wel, de energierekening wordt te hoog”, weet Ter Burg. Maar hij ziet ook de twijfel toeslaan bij de consument: waar te beginnen met verduurzamen? Wie vragen we om hulp als het gaat om energiezuiniger wonen? “Veel mensen hebben niet genoeg kennis en ondertussen doen ook allerlei broodje-aap-verhalen de ronde. Ik krijg de raarste vragen van mensen.” Volgens Henk ter Burg is het altijd belangrijk om te kijken wat het beste bij de eigen woning en de eigen wensen past. “Aan oudere bewoners vraag ik altijd: hoe lang bent u nog van plan om hier te blijven wonen? En kunt u hier eigenlijk wel oud worden? Want als je gaat verduurzamen, kijk dan ook naar de infrastructuur van je huis. Is dit een huis waarin je oud kunt en wilt worden? En wat is daar dan voor nodig?”

Hulp vragen of zelfredzaam blijven?

Wat Ter Burg betreft kan technologie voor veel mensen het verschil maken tussen zelfredzaam blijven of hulp moeten vragen voor dagelijkse dingen als we ouder worden. Als voorbeeld noemt hij een douche-toilet waarbij het onderlijf automatisch gereinigd wordt met water en daarna gedroogd met een föhn installatie. “Of een simpele bewakingscamera bij de voordeur, veel mensen durven de deur niet meer open te doen. Maar wat als je gewoon kunt zien wie er voor de deur staat?” Technisch is het allemaal niet zo ingewikkeld, maar de consument is afwachtend. Niet alleen met maatregelen om het huis veiliger en comfortabeler te maken. Ook met duurzaamheidsmaatregelen is dat volgens Ter Burg het geval. “Ik wacht nog wel even, hoor je mensen zeggen. Ze hebben te veel losse eindjes. Maar op dit moment leveren zonnepanelen meer rendement op dan de rente van een spaarrekening. Maar het is wel allemaal maatwerk.”

Vraag de installateur of energieadviseur om advies

De vraag die we onszelf volgens Henk ter Burg moeten stellen? “Hoe kan ik mijn woning zo comfortabel mogelijk maken.” Als het gaat om het verduurzamen van een woning moet eerst gewerkt worden aan isolatie. Pas daarna is het opwekken van duurzame energie interessant. “Bijvoorbeeld zonnepanelen. En in bestaande woningen hybride vormen, naast een warmtepomp zetten we dan bijvoorbeeld een elektrische cv-ketel.” Want we moeten volgens Ter Burg ook realistisch zijn. “Ik woon zelf in een huis uit 1900, als ik die woning compleet zou willen verduurzamen ben ik anderhalve ton kwijt. Nul op de meter, dat kan alleen bij nieuwbouw.” En natuurlijk komen er steeds meer innovaties op ons af. “Maar dat is geen reden om te wachten, er komen ook ieder jaar nieuwe auto’s.”

Meer informatie

Op thuiscomfort.nl een website van de Technische Unie, zijn veel tips en oplossingen te vinden om niet alleen langer thuis, maar ook duurzaam thuis en slimmer thuis te wonen. Ook zijn daar installateurs uit de buurt te vinden die advies op maat kunnen geven.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy