Slim combineren: duurzaam én levensloopgeschikt

400 267 admin

Heeft u plannen om uw woning energiezuiniger te maken? Gebruik dat moment dan om uw woning ook meteen veiliger en comfortabeler te maken voor later. Zo bent u in alle opzichten voorbereid op de toekomst en kunt u werkzaamheden mogelijk slim combineren.

Langer thuis in een energiezuinig huis

Veel mensen willen graag blijven wonen waar ze nu wonen. Ook als ze straks wat ouder zijn. Als u nu al zeker weet dat u wilt blijven wonen waar u woont, is het verstandig na te denken over de vraag of uw huis daar ook geschikt voor is. Een veelgebruikte term is dat uw huis levensloopgeschikt of levensloopbestendig moet zijn. Dat betekent dat uw woning ook veilig en comfortabel is als u wat ouder bent. Bijvoorbeeld door uw keuken zo in te richten dat u al uw apparatuur op werkhoogte heeft, zodat u niet onnodig hoeft te bukken. U kunt veilig douchen zonder hoge opstapjes, de vloeren en de trap zijn niet te glad en u kunt de ruimtes in huis zonder lastige drempels bereiken.

Slimme aanpassingen die duurzaam én veilig zijn

Als u een eigen woning heeft gaat u de komende tijd mogelijk plannen maken om uw woning energiezuiniger te maken. U overweegt betere isolatie en misschien zelfs de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp. Als u aan de slag gaat met het verduurzamen van uw huis is dat een prima gelegenheid om te kijken hoe u niet alleen het comfort, maar ook de veiligheid kunt verhogen. Een mooi voorbeeld is het koken op inductie. Zo gaat u niet alleen gasloos koken, maar koken op inductie is ook een stuk veiliger. Een thermostatische mengkraan is energiezuiniger, maar ook veiliger omdat u de maximale temperatuur kunt instellen. Een kraan met één hendel bespaart warm water en is daarnaast ook heel prettig en praktisch als u minder spierkracht in uw handen heeft. Het zijn zomaar enkele voorbeelden van combinaties waarmee u langer zelfstandig kunt blijven wonen en tegelijkertijd energie bespaart.

Isoleren: geld besparen en meer comfort

Waar begint u? De basis van een energiezuinige woning is isolatie. Een goed geïsoleerde woning is niet alleen energiezuinig, uw woonplezier is direct groter. U rekent af met vocht, tocht en kou. Op dit moment zijn drie van de vier woningen in Nederland nog niet goed geïsoleerd. Als uw huis voor 1995 is gebouwd kunt u waarschijnlijk veel rendement behalen met isolatie. De meeste woningen verliezen veel warmte via de ramen, het dak, de vloer, maar ook via de gevel. Met goede isolatie kunt u al gauw 1700 euro per jaar besparen in een gemiddelde eengezinswoning volgens berekeningen van Milieu Centraal. Als u investeert in isolatie is uw woning niet alleen energiezuiniger, u verdient uw investering vaak binnen een paar jaar terug omdat de maandelijkse energielasten flink dalen. Daarnaast is het meteen een stuk comfortabeler in uw woning.

Gemak en veiligheid

Als u toch gaat investeren in uw woning kan het zinvol en voordelig zijn om ook tegelijkertijd te kijken naar meer gemak en veiligheid. Als u het glas in de ramen laat vervangen door energiezuiniger HR++ glas, kijk dan ook of u bijvoorbeeld automatische raamopeners kunt laten plaatsen. Hiermee bedient u automatisch de ramen waarvoor u anders ver moet reiken of op een stoel moet stappen om ze open of dicht te doen. Moet er in uw huis flink verbouwd worden voor duurzaamheidsmaatregelen, bijvoorbeeld omdat u voor vloerverwarming kiest, dan kunt u ook eventuele drempels laten verwijderen. Door werkzaamheden te combineren bent u soms goedkoper uit en u kunt de klus in één keer (laten) klaren.

Stimuleringsleningen en subsidies

Als u wilt investeren in energiezuinige maatregelen kunt als woningeigenaar in veel gemeenten in aanmerking komen voor speciale duurzaamheidsleningen. Hiermee kunt u duurzaamheidsmaatregelen in uw huis financieren, zoals isolatie. Maar ook het aanleggen van zonnepanelen of de aanschaf van een warmtepomp. Voor levensloopbestendige maatregelen zijn er gemeenten die de Blijverslening of de Verzilverlening kennen. Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kunt u zien welke regelingen er in uw gemeente beschikbaar zijn.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy