Verhuizen of blijven, iedereen heeft andere woonwensen

1024 683 admin

Veel mensen willen het liefst oud worden in de woning waar ze al jaren met veel plezier wonen. Verhuizen was voor Bep van de Kamp (79) uit Heemse in ieder geval geen optie. “Of ik niet liever in een appartement het centrum van Hardenberg zou willen wonen? Nee, echt niet. Die kleine balkonnetjes benauwen me. Niks voor mij. Ik ga boodschappen doen in het centrum en dan weer snel terug naar huis.” In 2012 werd de huurwoning van Bep van de Kamp aangepast, er werd onder andere een traplift geplaatst.  Ze woont er dankzij de woningaanpassing nog steeds met veel plezier. “Ik woon in een fijne buurt waar mensen naar elkaar omkijken.”

Stijging aantal ouderen in Hardenberg

Bep van de Kamp deed haar verhaal op de Informatiemarkt Lang zult u wonen in Hardenberg. Een avond om inspiratie op te doen en informatie in te winnen om veilig en comfortabel te blijven wonen, nu en straks. Het aantal 65-plus huishoudens in de gemeente Hardenberg stijgt de komende tien jaar van 2000 naar 3000. “Dat vraagt om aanpassingen op de woningmarkt”, zei wethouder Martijn Breukelman bij de opening van de bijeenkomst.

Verhuizen of blijven wonen

“Het aantal ouderen stijgt fors en dat heeft consequenties. Het is natuurlijk goed nieuws voor de seniorenverenigingen, maar op de woningmarkt vraagt het om aanpassingen”, vertelde de wethouder. Ook hij ziet dat er onder de groeiende groep oudere verschillende woonwensen zijn. “Een deel van de doelgroep wil verhuizen, een ander deel wil graag blijven wonen in de eigen, vertrouwde woning. En dat betekent: je woning aanpassen. Soms ingrijpend, soms met eenvoudige ingrepen.”

Belang van veiligheid in en om de woning

Bouwkundig adviseur Hans Engelbertink van Lang zult u wonen wees op het belang van een veilige woning als we ouder worden. “Uit onderzoek weten we dat 25 procent van de 80-plussers nog z’n eigen dakgoot schoonmaakt. En dat 10 procent van de ouderen zich nog doucht in het ligbad. Dat is vragen om ongelukken. In 2017 waren er bijna 4000 dodelijke ongevallen onder 65-plussers, dat zijn meer dodelijke slachtoffers dan er in het verkeer vallen. En de helft van die valongelukken gebeurt in en om de woning. Het is dus zaak om op tijd in actie te komen.”

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy